Alícia Homs demana a la vicepresidenta de la Comissió Europea un règim d'ajudes d'Estat especial per a les illes de la UE

19.01.2021

Alícia Homs, eurodiputada de l'PSIB-PSOE, ha participat aquest dimarts en una reunió amb Margrethe Vestager, vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de la política de competència i ajudes d’Estat de la UE. La trobada virtual, organitzada per l’Intergrup de Mars, Rius, Illes i Zones Costaneres de Parlament Europeu (SEARICA), tenia l’objectiu d’analitzar l'impacte de la crisi de la Covid-19 a les illes europees i ha comptat amb la presència d’un grup d’eurodiputats provinents de regions insulars.

En la trobada, Homs ha posat de relleu la "situació de desavantatge" a la qual s'enfronten les empreses de les illes de la UE respecte a competidors dins del Mercat Comú. "Les empreses industrials de les illes es troben en una situació de desavantatge en el mercat comú. El transport de matèries primeres i productes finals des de i cap al continent suposen un cost extra que les empreses radicades al continent no tenen", ha explicat l'eurodiputada.

"Aquest desavantatge competitiu ha provocat un procés d'abandonament del nostre sector industrial”. Segons Homs, la crisi de la Covid-19 ha evidenciat aquest fet, ja que són les illes els territoris més afectats econòmicament per la pandèmia, degut a la seva dependència del sector turístic. En aquest sentit, Homs ha traslladat a la vicepresidenta la previsió de reducció del PIB de les Illes Balears degut a la crisi, essent la Comunitat Autònoma més afectada d’Espanya amb molta diferència respecte a la resta de regions, que no depenen tant del turisme.

“Si Europa vol que les economies de les regions insulars siguin sostenibles i resilients”, ha dit Homs a la vicepresidenta, “l'única solució, con diuen tant el sector industrial com les autoritats polítiques de les Illes Balears, és permetre normes més flexibles sobre ajudes estatals, perquè l'Estat ajudi les empreses a superar aquest desavantatge competitiu que suposa la insularitat i poder gaudir en igualtat de condicions de les oportunitats del Mercat Únic”.

Com argumenta Homs i secunden altres eurodiputats illencs, si les illes europees disposessin d'un règim especial d'ajudes d'Estat amb uns límits més flexibles, seria molt més rentable l’activitat de petites, mitjanes i grans empreses. Amb els límits actuals que dicta la política de competència de la UE, les empreses illenques no poden fer front als sobrecostos que suposa la insularitat -ni tan sols, assegura Homs, sota el Marc Temporal actual que, per fer front a la crisi, ha flexibilitzat relativament els límits.

En paraules d’Homs, "l'única solució és tractar a les illes com el que són: un territori aïllat sense les mateixes condicions d'accés al Mercat Únic que altres territoris". Així, aquesta petició no implica "tractar a les illes amb privilegis"; sinó el contrari, "anivellar-se amb la resta de territoris del Mercat Comú".


Des de gener de 2020, Homs és vicepresidenta per a la Biodiversitat i Coneixement de l'Oceà de "Searica", l'Intergrup de Parlament Europeu que aborda els mars, rius, illes i zones costaneres de la Unió Europea.

Si acceptes, instal·larem en el teu dispositiu cookies nostres i de tercers per millorar la navegació, proporcionar el servei i obtenir estadístiques Más información Acceptar