El Parlament Europeu aprova una Resolució que demana la tornada al diàleg nacional i la reforma electoral a Nicaragua

08.10.2020

El Parlament Europeu ha aprovat en sessió plenària una nova Resolució en la qual es demana al Govern nicaragüenc de Daniel Ortega que respecti els Drets Humans, retiri les tres lleis que es pretenen aprovar per a acabar amb la llibertat d’expressió i es restableixi el diàleg nacional al país. L’eurodiputada socialista Alícia Homs ha sigut l’encarregada de negociar en nom del Grup S&D la posició del Parlament Europeu sobre Nicaragua, junt amb Kati Piri.

En el text aprovat per consens, l’Eurocambra condemna els intents d’aprovar les anticonstitucionals “Llei de Regulació dels Agents Estrangers”, “Llei Especial contra la Ciberdelinqüència” i “Llei contra els Delictes d’Odi” i demana a l’Assemblea nacional que les rebutgi.

“La ciutadania de Nicaragua viu, des de fa massa temps, en circumstàncies inacceptables. El Govern de Daniel Ortega ha renunciat a defensar al seu poble i s’aferra al poder a costa de la majoria. Si continuen restringint els drets del seus ciutadans, hi haurà conseqüències, com poden ser més sancions”, ha denunciat Homs.

Per això, des del Parlament Europeo s’insta al Govern nicaragüenc a deixar de criminalitzar a les veus independents, als mitjans de comunicació, a la societat civil i als periodistes, així com a posar fi a tota intenció de controlar i restringir la llibertat d’expressió. “Demanem que cessin les hostilitats contra aquells qui diuen el que pensen, que alliberin a aquells detinguts per expressar les seves idees i que deixin tornar als qui han hagut d’exiliar-se per lluitar per la Nicaragua en la que creuen”, ha explicat Homs.

L’Eurocambra també ha recordat al Govern d’Ortega que només poden celebrar-se eleccions lliures, creïbles, integradores i transparents si no hi ha repressió i si es restableix l’Estat de Dret i el respecte als drets constitucionals de tot el país. “Tornin a la via democràtica. Tornin al diàleg nacional i escometin les reformes necessàries perquè les pròximes eleccions siguin lliures i justes”, va demanar l’eurodiputada socialista, qui a més va enviar “molts ànims a tots aquells que resisteixen dia a dia, a tots els col·lectius amenaçats. Per molts quilòmetres que ens separin, continuarem lluitant per a ajudar-vos a recuperar els vostres drets”.

La Resolució (disponible aquí) va ser aprovada amb un ampli consens: 609 vots a favor, 21 en contra i 64 abstencions.

La intervenció en el ple pot veure’s en aquest vídeo 👇🏽:

Si acceptes, instal·larem en el teu dispositiu cookies nostres i de tercers per millorar la navegació, proporcionar el servei i obtenir estadístiques Más información Acceptar