Sobre Parlamento Europeo

¿Com funciona el Parlament Europeu?

 

El Parlament Europeu té les seves seus parlamentaries a Brussel·les (Bèlgica) i Estrasburg (França). A més, també disposa d’oficines centrals a Luxemburg i representacions a les capitales europees i altres ciutats importants.


Cada cinc anys se celebren eleccions europees, de les que surten elegits 751 eurodiputats. Els eurodiputats ens dividim les nostres tasques per àrees, a través del que anomenem comissions. Jo sóc membre de la Comissió EMPL (Treball i Afers Socials) i de la Comissió ITRE (Industria, Investigació i Energia).


L’agenda del Parlament Europeu s’organitza per setmanes. Més o menys, dues setmanes al mes es dediquen íntegrament a les reunions de les comissions a Brussel·les. En les setmanes abans de les sessions plenàries, a Brussel·les, se celebren les reunions dels grups parlamentaris, en les que debatim les nostres posicions amb les nostres famílies polítiques respectives i preparem el sentit de vot. Les setmanes de plenari són les més intenses i es desenvolupen a Estrasburg durant quatre dies. A més, de tant en tant també tenim en agenda les anomenades setmanes verdes, en les quals els eurodiputats viatgen al seu territori d’origen per treballar sobre el terreny.


Com ens organitzam els socialistes europeus?

 

El Partit Socialista Europeu (PES) és un partit polític transnacional que agrupa els distints partits socialistes i socialdemòcrates dels estats membres de la Unió Europea. El PSOE és membre del PES.


A les passades eleccions europees, el PES es va presentar amb un candidat comú, l’holandès Frans Timmermans. Una vegada passades els comicis, els eurodiputats electes que anavem a les llistes de partits membres del PES ens vam unir en el grup parlamentari dels Socialistes i Demòcrates.


Dins del grup parlamentari, cada partit polític manté la seva delegació nacional. Així, els 20 eurodiputats del PSOE i els nostres i els nostres equips formam part de la Delegació Socialista Espanyola.


abaout-alica-homs
abaout-alica-homs

En quines comissions treballo?


Jo sóc membre titular de la Comissió de Treball i Afers Socials (EMPL). Aquesta comissió treballa les polítiques europees en temes com el treball, els serveis socials, la joventut o la discapacitat.


També sóc membre substituta de la Comissió d’Indústria, Innovació i Energia (ITRE). Com a substituta puc desenvolupar la mateixa feina en una comissió com si fos titular, però sense dret a vot a no ser que sigui per substituir un company.


Què són les delegacions?


El Parlament Europeu designa delegacions d’europarlamentaris destinades a treballar en la política exterior de la Unió Europea. Cada delegació està centrada en una zona geogràfica del món. Jo sóc membre titular de la delegació per Amèrica Central, membre substituta a la delegació a la Assemblea Euro-Llatinoamericana, i també membre substituta a la delegació pel Magreb.


I els intergrups?


Els intergrups són grups de treball enfocats en una matèria concreta. Els formen eurodiputats juntament a agents externs al Parlament Europeu, com entitats, ONGs, sindicats, patronals, etc. Jo sóc vicepresidenta de l’intergrup Searica, que defensa els interessos de les regions illenques i costeres.


Si acceptes, instal·larem en el teu dispositiu cookies nostres i de tercers per millorar la navegació, proporcionar el servei i obtenir estadístiques Más información Acceptar